113 Zelfmoord preventie - Fonds

Mythen over zelfmoord

Het ontstaan van het leertraject: Hans legt uit dat hij het idee kreeg na het lezen van het boek ‘Mythen over zelfmoord’ van Derek de Beurs. Toen ontstond het plan om een leertraject te maken met video’s over mythen die voor zorgprofessionals en gatekeepers van belang zijn. Maar niet alle mythen die in het boek van Derek staan zijn even relevant voor deze doelgroepen. “Na verschillende gesprekken met onder andere Maryke Geerdink, klinisch psycholoog en manager Hulpverlening van 113, kwamen we in totaal op 6 mythen om uit te werken in een leertraject. Zoals de mythe dat een suïcidepoging alleen een schreeuw om aandacht is. Of dat vragen naar suïcidale gedachten iemand op  een idee brengt. Beide kloppen niet en het is hoog tijd om te vertellen hoe het echt zit.”

De vervolgstappen

Toen het plan af was kon Hans de eerste stappen zetten. “Het basisidee hadden we, de volgende stap was financiering.” Hij is toen gaan praten met het 113 Fonds Zelfmoordpreventie, ProRail/NS ZonMw, de GGZ Ecademy (een online leerplatform voor GGZ-instellingen) en het UWV. Op deze manier wist hij voor de financiering te zorgen. Daarna is de productie van start gegaan.

Het resultaat

Via zijn netwerk heeft Hans 6 mensen gevonden die een poging tot zelfdoding hebben gedaan en hierover in de video’s wilden vertellen. “Dat is echt een heel lange zoektocht geweest want we wilden een diverse groep hebben, met verschillen tussen man en vrouw, jong en oud. Gelukkig is het ons gelukt. De mensen die we hebben gekozen kunnen heel goed reflecteren op de mythen. De manier waarop zij over hun suïcidale gedachten praten is echt heel bijzonder. Ik ben trots op wat wij samen met hun hebben gemaakt.” Inmiddels stromen de positieve reacties binnen. Hans: “Verschillende organisaties zijn onder de indruk van de video’s en het leertraject. Ze geven aan dat dit echt gaat werken.”

Waar wordt het leertraject nu gebruikt?

Volgens Hans is het in zijn geheel te volgen via de GGZ Ecademy. “Ook zijn we nu bezig met 113, om fragmenten uit de video’s te verwerken in de gatekeeperstrainingen en workshops. Daarnaast worden beelden gebruikt in een e-learning module suïcidepreventie voor medewerkers van de NS.

Ook het Suïcide Preventie Centrum, UWV en Sumona  (Suïcidepreventie, monitoring en nazorg) gebruiken de video’s. De komende jaren zullen ze ingezet kunnen worden voor suïcidepreventie, want ze zijn tijdloos.”

En verder?

Hoewel het leertraject is opgeleverd is het project niet afgerond. “Er wordt nu ook nagedacht om de video’s te gebruiken voor berichtgeving op de website en social media kanalen van 113 om voor een breder publiek bij te dragen aan suïcidepreventie. Zo wordt het geld en de tijd die in de productie is gestoken benut voor een optimaal resultaat.”

Inspireert dit jou om in actie te komen voor het 113 Fonds Zelfmoordpreventie?

Projecten zoals deze hebben financiering nodig. Het 113 Fonds Zelfmoordpreventie ondersteunt initiatieven vanuit de samenleving om de impact op suïcidepreventie in Nederland te vergroten. Want ‘een land waarin niemand radeloos sterft door zelfmoord’ kunnen we alleen samen bereiken. Wil je zelf een actie opzetten om geld in te zamelen voor het 113 Fonds Zelfmoordpreventie of een bestaande actie ondersteunen? Dit kan eenvoudig via ons actieplatform.

Wil je liever een donatie doen? Ook dit is mogelijk via deze site. Alvast bedankt!